administrator
30 października

W październiku gościliśmy we Florianie
kolacja biznesowa

Po raz kolejny już gościliśmy we Florianie, a że zawsze staramy się, by każda nasza kolacja miała w sobie coś wyjątkowego, poprosiliśmy tym razem Laurę Łącz, by nie tylko nasz wieczór poprowadziła, ale i dla nas wystąpiła. I dla nas zaśpiewała.


Laura Łącz we FlorianieBo owszem, występowała już dla nas recytując wiersze, jest w tym świetna, ale podczas naszych spotkań nie mieliśmy właściwie okazji, by posłuchać jej jak śpiewa. I jak się okazało, sporo straciliśmy, bo i w tym jest naprawdę dobra. Repertuar był sentymentalny, bo taki jest nastrój tych dni, to przecież czas wspomnień, powrotu pamięcią do tego, co było. Była i „Rebeka”, i „Pokoik na Hożej.  Nie zabrakło też oczywiście poezji, w tym wierszy Leśmiana, które w jej interpretacji nabierają szczególnej urody.

 

wręczenie certyfikatu dla MYS Fashion GroupNasze spotkanie było także okazją do wręczenia klubowych certyfikatów nowym członkom klubu. Wręczali je osobiście prezes Europejskiego Forum Przedsiębiorczości Barbara Jończyk oraz wiceprezes Krzysztof Jończyk. Z ich rąk odebrało je tym razem aż dziewięciu nowych członków klubu. Był wśród nich Invest Success Sp. z o.o. który dopiero co zaprosił nas na spotkanie z Jackiem Canfiledem (autorem „Balsamu dla duszy” i niedawno wydanych „Zasad Canfielda”, piszemy o tym osobno), i specjalizują się w organizacji podobnych wydarzeń. MYS Fashion Group, stworzona przez Marcina Miętusa, w ofercie których znajdują się między innymi damskie szpilki, których jest projektantem (będziemy od nich mieli specjalną ofertę tylko, dla klubowiczów z 20% rabatem). Agencja Fantazja Tomasza Martyńskiego, z którą i z nim samym nie raz już współpracowaliśmy (choćby podczas Letniej Gali Przedsiębiorców), a teraz oficjalnie dołączają do klubu. Z niewielkim poślizgiem, bo certyfikat mieli odebrać już podczas spotkania na Jasnej, ale wtedy się spóźnili. FSM Polska, niezależna firma specjalizująca się w doradztwie podatkowym  i mająca już ponad 30 biur w całej Polsce. A także AMB Gastro Serwis  Sp. z o.o. do której należy jedna z największych firm cateringowych w Polsce, Catering24 oraz Jeunesse Global , Master Edit Art i Agencja Allianz Bogdana Krawczyka, przedstawiciela tego giganta ubezpieczeniowego. O każdej z tych firm należałoby napisać więcej i oczywiście to zrobimy.

 

Grzegorz Turniak i Barbara JończykKlubowe certyfikaty odebrali też dwaj nowi klubowi eksperci: Grzegorz Turniak i Leszek Mellibruda. Grzegorz Turniak został naszym ekspertem od networkingu, a także zarządzania talentami i karierą. W tej pierwszej roli mogliśmy poznać go od razu, pomagał bowiem nowym członkom klubu w wejściu w nasze środowisko i nawiązywaniu pierwszych kontaktów. I w drugą stronę, pomagał starym klubowiczom w nawiązywaniu kontaktu z tymi nowymi. To jego żywioł, to twórca i pierwszy prezes BNI Polska, nasz polski guru od networkingu, Dodajmy jeszcze, że jest również prezesem Stowarzyszenia Profesjonalnych Mówców w Polsce i także w tym zakresie możemy liczyć na jego pomoc. A dr Leszek Mellibruda został naszym ekspertem w zakresie psychologii biznesu. To człowiek znany z telewizji, radia, a także z prasy. Jeden z tych ekspertów, których się tam zaprasza,  by podzielili się swoją opinią. A także doradca i organizator szkoleń z tej dziedziny dla przedsiębiorców i menadżerów. Teraz będzie doradzał również nam.

 

kliknij, aby wejść na stronę projektuByła to też okazja, by przypomnieć o projekcie debiutantki, nasz klubowy arbiter elegantiarum, Agnieszka Michalczyk, opowiedziała o inauguracji drugiej jego edycji, ma on bowiem swój ciąg dalszy, a która odbyła się w październiku w pałacu w Wilanowie. Nowe jego uczestniczki, a są wśród nich, tak, jak w pierwszej edycji, i nasze klubowe kandydatki, zostały przywitane przez uczestniczki pierwszej edycji projektu. Te czeka jeszcze to, co najważniejsze, czyli wielki Bal Debiutantek, który odbędzie się już w styczniu, również w Wilanowie. A najlepsze debiutantki pojadą na najsłynniejszy Bal Debiutantek do Wiednia. O tym wszystkim piszemy jednak osobno.

 

prezes Ewa Jakubczyk-Cały, PKF ConsultZ okazji, by się pochwalić, skorzystał też nasz klubowicz, PKF Consult, który wygrał konkurs na środki europejskie na usługi doradcze świadczone firmom z sektora małych i średnich przedsiębiorstw, i również my będziemy mogli z jego refundowanych w aż 70% usług skorzystać. Opowiedzieli o tym osobiście stojąca na czele grupy Ewa Jakubczyk-Cały oraz wiceprezes Jan Cały.

 

A w loterii wizytówkowej można było wygrać vouchery na zabiegi fryzjerskie u naszego klubowicza, w salonach Milord. Przypomnijmy, że to oni czesali uczestniczki projektu debiutantki i nasze klubowiczki występujące jako  modelki podczas pokazu mody na poprzedniej naszej kolacji biznesowej, na Jasnej.

 

Restauracja FlorianPrzyszedł wreszcie czas, by zasiąść do stołu. Oczywiście na początku był aperitif (wina i to dobre były od wine4you) , można było też spróbować świetnego ponczu przygotowanego osobiście przez Hannę Wnukiewicz, właścicielkę Floriana. I podanych na zimno arcysmacznych przekąsek (był wśród nich i tradycyjny tatar, i tatar Dawida, czyli po żydowsku przyrządzony z wątróbki co dodajemy dla tych niezorientowanych), którymi jak ktoś był nieostrożny, można było się także najeść. Nieostrożny, bo teraz czekało nas jeszcze większe co nieco na gorąco. Wspaniale przyrządzone mięsa i będące ich wizytówką placki ziemniaczane. Placki ziemniaczane, to owszem brzmi skromnie, ale trzeba spróbować ich w ich wykonaniu. To bowiem coś wyjątkowego, czemu trudno się oprzeć.  

 

obok Laury Łącz, w zielonym kostiumie Hanna Wnukiewicz, właścicielka FlorianaWyjątkowa jest też, co trzeba dodać, sama restauracja. Przytulne, wypełnione obrazami i bibelotami wnętrze. Ważną część wystroju stanowią ryciny i zdjęcia tego miejsca i różne strażackie akcesoria. Nazwa Florian związana jest zaś z patronem strażaków. To bowiem dawna siedziba strażaków, naprzeciw, w bliźniaczym pawilonie dawnych koszar dragonów mirowskich dalej zresztą stoją strażackie wozy, a bezpośrednio pod restauracją mieści się warte odwiedzenia Muzeum Pożarnictwa. Tak, jak restauracja ma swój klimat, to miejsce położone na skraju ścisłego centrum Warszawy (a dziś już właściwie w jego obrębie), ma też swoją historię. Warto tam zajrzeć i bez okazji, lub przy okazji spaceru po Warszawie, bo zachęca do tego też pięknie odnowiona na tym odcinku ulica Chłodna. I skosztować świetnej, jednej z najlepszych w Warszawie kuchni.

 

Reszta na zdjęciach w galerii, zdjęcia w dużym formacie można pobrać tutaj.

 

 

A my na kolejnej kolacji biznesowej spotkamy się już za miesiąc, a może nawet tym razem wcześniej!


 

Restauracja Florian, ulica Chłodna 3

gdzie to jest: http://tinyurl.com/potjcsr

 

telefon 22 620 93 98

telefon i fax 22 654 46 50

mail: restauracja@florian.pl

 

Florian, zdjęcie z mapy Google'a

 Skorzystaj z mapy Google’a, kliknij !

 

 


 

Magazyn przedsiębiorcy
galeria zdjęć