W październiku gościliśmy we Florianie
kolacja biznesowa
Po raz kolejny już gościliśmy we Florianie, a że zawsze staramy się, by każda nasza kolacja miała w sobie coś wyjątkowego, poprosiliśmy tym razem Laurę Łącz, by nie tylko nasz wieczór poprowadziła, ale i dla nas wystąpiła. I dla nas zaśpiewała.
Bo owszem, występowała już dla nas recytując wiersze, jest w tym świetna, ale podczas naszych spotkań nie mieliśmy właściwie okazji, by posłuchać jej jak śpiewa. I jak się okazało, sporo straciliśmy, bo i w tym jest naprawdę dobra. Repertuar był sentymentalny, bo taki jest nastrój tych dni, to przecież czas wspomnień, powrotu pamięcią do tego, co było. Była i „Rebeka”, i „Pokoik na Hożej”. Nie zabrakło też oczywiście poezji, w tym wierszy Leśmiana, które w jej interpretacji nabierają szczególnej urody.
Nasze spotkanie było także okazją do wręczenia klubowych certyfikatów nowym członkom klubu. Wręczali je osobiście prezes Europejskiego Forum Przedsiębiorczości Barbara Jończyk oraz wiceprezes Krzysztof Jończyk. Z ich rąk odebrało je tym razem aż dziewięciu nowych członków klubu. Był wśród nich Invest Success Sp. z o.o. który dopiero co zaprosił nas na spotkanie z Jackiem Canfiledem (autorem „Balsamu dla duszy” i niedawno wydanych „Zasad Canfielda”, piszemy o tym osobno), i specjalizują się w organizacji podobnych wydarzeń. MYS Fashion Group, stworzona przez Marcina Miętusa, w ofercie których znajdują się między innymi damskie szpilki, których jest projektantem (będziemy od nich mieli specjalną ofertę tylko, dla klubowiczów z 20% rabatem). Agencja Fantazja Tomasza Martyńskiego, z którą i z nim samym nie raz już współpracowaliśmy (choćby podczas Letniej Gali Przedsiębiorców), a teraz oficjalnie dołączają do klubu. Z niewielkim poślizgiem, bo certyfikat mieli odebrać już podczas spotkania na Jasnej, ale wtedy się spóźnili. FSM Polska, niezależna firma specjalizująca się w doradztwie podatkowym i mająca już ponad 30 biur w całej Polsce. A także AMB Gastro Serwis Sp. z o.o. do której należy jedna z największych firm cateringowych w Polsce, Catering24 oraz Jeunesse Global , Master Edit Art i Agencja Allianz Bogdana Krawczyka, przedstawiciela tego giganta ubezpieczeniowego. O każdej z tych firm należałoby napisać więcej i oczywiście to zrobimy.
Klubowe certyfikaty odebrali też dwaj nowi klubowi eksperci: Grzegorz Turniak i Leszek Mellibruda. Grzegorz Turniak został naszym ekspertem od networkingu, a także zarządzania talentami i karierą. W tej pierwszej roli mogliśmy poznać go od razu, pomagał bowiem nowym członkom klubu w wejściu w nasze środowisko i nawiązywaniu pierwszych kontaktów. I w drugą stronę, pomagał starym klubowiczom w nawiązywaniu kontaktu z tymi nowymi. To jego żywioł, to twórca i pierwszy prezes BNI Polska, nasz polski guru od networkingu, Dodajmy jeszcze, że jest również prezesem Stowarzyszenia Profesjonalnych Mówców w Polsce i także w tym zakresie możemy liczyć na jego pomoc. A dr Leszek Mellibruda został naszym ekspertem w zakresie psychologii biznesu. To człowiek znany z telewizji, radia, a także z prasy. Jeden z tych ekspertów, których się tam zaprasza, by podzielili się swoją opinią. A także doradca i organizator szkoleń z tej dziedziny dla przedsiębiorców i menadżerów. Teraz będzie doradzał również nam.
Była to też okazja, by przypomnieć o projekcie debiutantki, nasz klubowy arbiter elegantiarum, Agnieszka Michalczyk, opowiedziała o inauguracji drugiej jego edycji, ma on bowiem swój ciąg dalszy, a która odbyła się w październiku w pałacu w Wilanowie. Nowe jego uczestniczki, a są wśród nich, tak, jak w pierwszej edycji, i nasze klubowe kandydatki, zostały przywitane przez uczestniczki pierwszej edycji projektu. Te czeka jeszcze to, co najważniejsze, czyli wielki Bal Debiutantek, który odbędzie się już w styczniu, również w Wilanowie. A najlepsze debiutantki pojadą na najsłynniejszy Bal Debiutantek do Wiednia. O tym wszystkim piszemy jednak osobno.
Z okazji, by się pochwalić, skorzystał też nasz klubowicz, PKF Consult, który wygrał konkurs na środki europejskie na usługi doradcze świadczone firmom z sektora małych i średnich przedsiębiorstw, i również my będziemy mogli z jego refundowanych w aż 70% usług skorzystać. Opowiedzieli o tym osobiście stojąca na czele grupy Ewa Jakubczyk-Cały oraz wiceprezes Jan Cały.
A w loterii wizytówkowej można było wygrać vouchery na zabiegi fryzjerskie u naszego klubowicza, w salonach Milord. Przypomnijmy, że to oni czesali uczestniczki projektu debiutantki i nasze klubowiczki występujące jako modelki podczas pokazu mody na poprzedniej naszej kolacji biznesowej, na Jasnej.
Przyszedł wreszcie czas, by zasiąść do stołu. Oczywiście na początku był aperitif (wina i to dobre były od wine4you) , można było też spróbować świetnego ponczu przygotowanego osobiście przez Hannę Wnukiewicz, właścicielkę Floriana. I podanych na zimno arcysmacznych przekąsek (był wśród nich i tradycyjny tatar, i tatar Dawida, czyli po żydowsku przyrządzony z wątróbki co dodajemy dla tych niezorientowanych), którymi jak ktoś był nieostrożny, można było się także najeść. Nieostrożny, bo teraz czekało nas jeszcze większe co nieco na gorąco. Wspaniale przyrządzone mięsa i będące ich wizytówką placki ziemniaczane. Placki ziemniaczane, to owszem brzmi skromnie, ale trzeba spróbować ich w ich wykonaniu. To bowiem coś wyjątkowego, czemu trudno się oprzeć.
Wyjątkowa jest też, co trzeba dodać, sama restauracja. Przytulne, wypełnione obrazami i bibelotami wnętrze. Ważną część wystroju stanowią ryciny i zdjęcia tego miejsca i różne strażackie akcesoria. Nazwa Florian związana jest zaś z patronem strażaków. To bowiem dawna siedziba strażaków, naprzeciw, w bliźniaczym pawilonie dawnych koszar dragonów mirowskich dalej zresztą stoją strażackie wozy, a bezpośrednio pod restauracją mieści się warte odwiedzenia Muzeum Pożarnictwa. Tak, jak restauracja ma swój klimat, to miejsce położone na skraju ścisłego centrum Warszawy (a dziś już właściwie w jego obrębie), ma też swoją historię. Warto tam zajrzeć i bez okazji, lub przy okazji spaceru po Warszawie, bo zachęca do tego też pięknie odnowiona na tym odcinku ulica Chłodna. I skosztować świetnej, jednej z najlepszych w Warszawie kuchni.
Reszta na zdjęciach w galerii, zdjęcia w dużym formacie można pobrać tutaj.
A my na kolejnej kolacji biznesowej spotkamy się już za miesiąc, a może nawet tym razem wcześniej!
Restauracja Florian, ulica Chłodna 3
gdzie to jest: http://tinyurl.com/potjcsr
telefon 22 620 93 98
telefon i fax 22 654 46 50
mail: restauracja@florian.pl
Skorzystaj z mapy Google’a, kliknij !