Złote Widelce rozdane !
finał akcji „Warszawa od kuchni” (współpraca klubu)
Celem akcji, zorganizowanej przez Warszawską Izbę Przedsiębiorców już po raz trzeci, w tym roku we współpracy z Klubem Integracji Europejskiej, było wskazanie najlepszych warszawskich lokali gastronomicznych, mogących być wizytówką stolicy dla turystów oraz miejscami, które wypada odwiedzić, aby naprawdę posmakować Warszawy. Ostatecznie nagrodzono aż 28 restauracji.
Swym patronatem akcję objęli zgodnie prezydent miasta Hanna Gronkiewicz-Waltz i marszałek województwa Adam Struzik. Laureaci odebrali nagrody w Novej Masce, a były wśród nich lokale reprezentujące kuchnie z całego świata, bo to co cechuje warszawską gastronomię, to przede wszystkim różnorodność. W założeniach konkursu położono nacisk na promowanie specyficznej warszawskiej kuchni, werdykt to założenie jednak zweryfikował. Bo kuchnia chińska czy włoska są dziś już jej częścią, tak jak i turecka, bałkańska, a nawet portugalska. Wśród laureatów znaleźli się także przedstawiciele małej gastronomii, co w pierwszej chwili mogło zaskoczyć, było jednak racjonalną, przemyślaną decyzją. Bo to też jedno z oblicz warszawskiej gastronomii.
Jest zawsze problem, jak zorganizować taką uroczystość, by była ona interesująca dla widowni i poradzono sobie z tym bardzo pomysłowo. Prowadząca uroczystość aktorka Laura Łącz, świetnie znana miłośnikom polskich seriali z roli w „Klanie”, najpierw odczytywała uzasadnienie przyznania nagrody, nie podając komu została ona przyznana. Najpierw dowiadywaliśmy się więc, co się jurorom spodobało, co smakowało, jak zostali obsłużeni, a dopiero potem padała nazwa nagrodzonego. Co więcej, recenzje te bywały nierzadko dowcipne, jak ta, którą przytoczymy poniżej:
Restauracja ta, to tureckie klimaty w centrum Warszawy, piec chlebowy i grill opalany drewnem, siła natury i wspaniali kucharze tworzą królestwo jagnięciny, przyrządzanej na wiele sposobów. Wyśmienity kebab z jagnięciny w parze z szaszłykiem z kurczaka, otulonych serem Cheddar, w cienkim tureckim chlebie, zapiekany w piecu, podawany z puszystym jogurtem. Ponętny jak turecka tancerka brzucha. Al Nazik z południowo-wschodniej Anatolii, to pasta z grillowanego bakłażana w czosnkowym jogurcie, na pociętych plastrach pikantnej jagnięciny, z suszonymi pomidorami. Smakowite grillowane kotleciki jagnięce, nadziewane kozim serem. Uwaga! Uzależniają!
Ta restauracja to LOKANTA z Nowogrodzkiej, jeden z 28 tegorocznych laureatów Złotego Widelca.
Tego, co posmakowało jurorom mogliśmy jako goście wydarzenia sami spróbować i można powiedzieć, że była to ta smakowita część uroczystości, bowiem Laureaci częstowali tym, czym chcieli pochwalić się najbardziej.
Nagrody, statuetki z wizerunkiem widelca wręczali Waldemar Piórek, prezes Warszawskiej Izby Przedsiębiorców oraz Marek Jakubiak, prezes Browarów Regionalnych Jakubiak (zbieżność nazwisk oczywiście nieprzypadkowa), czyli browarów Bojanowo, Ciechan i Lwówek. Głównego partnera całej akcji, a zarazem jedenego z tych, którzy ośmielili się rzucić wyzwanie wielkim koncernom, które próbowały podzielić między sobą polski rynek. I skutecznie stawić im czoła, dzięki czemu możemy pić piwo mające swój specyficzny, oryginalny smak, a nie to, co wszyscy na całym świecie. Tego piwa też zresztą można było spróbować. A prezes Barbara Jończyk w imieniu Klubu Integracji Europejskiej, współorganizatora akcji, wręczyła w formie specjalnej nagrody „Precious Vodkę” z ukrytym kamieniem szlachetnym w korku. Wręczyła je tym, którzy otrzymywali „Złote Widelce” po raz kolejny.
Było więc co zjeść (i okazja, by zweryfikować werdykt jurorów), było czego się napić, ale była też część artystyczna. Dla uczestników uroczystości wystąpił z krótkim recitalem znany też nam z naszych klubowych imprez Sebastian Gawlik.
Dodajmy jeszcze, że wśród licznych gości (nie zabrało pomiędzy nimi członków naszego klubu), był Yusuf Ziya Özcan, ambasador Turcji w Warszawie i może być to początek czegoś ciekawego, bo to promowanie może działać w obie strony. Obecność wśród nagrodzonych reprezentanta kuchni tureckiej jest promocją Turcji w Warszawie, a zarazem, jeśli będziemy umieli to wykorzystać, także Polski w Turcji. Innym honorowym gościem była Barbara Tekieli, dyrektor stołecznego biura turystyki, którą poproszono o wystąpienie i nie ograniczyła się ona w nim do komplementowania organizatorów, ale pochwaliła się też wydawanym przez biuro, skierowanym do odwiedzających Warszawę turystów i wydanym w kilku językach (w tym japońskim) miniprzewodnikiem o przewrotnym tytule „Warszawa a la carte”. Sposób myślenia organizatorów konkursu i pomysły warszawskich władz są jak się okazuje zbieżne.
Więcej w naszej fotorelacji, patrz obok. Zdjęcia w dużym formacie można natomiast pobrać tutaj.
A poniżej zamieszczamy pełną listę laureatów konkursu, wraz z uzasadnieniem werdyktu. wśród nich jest członek naszego klubu, otrzymała ją bowiem Restauracja Ujazdowska & Winiarnia Mołdawska oraz prowadzona przez mecenasa naszej klubowej akademii dobrego smaku Restauracja Sowa i Przyjaciele.
1. LOKANTA ul. Nowogrodzka 47 a
Restauracja ta, to tureckie klimaty w centrum m.st. Warszawy, piec chlebowy i grill opalany drewnem, siła natury i wspaniali kucharze tworzą królestwo jagnięciny, przyrządzanej na wiele sposobów. Wyśmienity kebab z jagnięciny w parze z szaszłykiem z kurczaka, otulonych serem Cheddar, w cienkim tureckim chlebie, zapiekany w piecu, podawany z puszystym jogurtem. Ponętny jak turecka tancerka brzucha. Al. Nazik z południowo-wschodniej Anatolii, to pasta z grillowanego bakłażana w czosnkowym jogurcie, na pociętych plastrach pikantnej jagnięciny, z suszonymi pomidorami. Smakowite grillowane kotleciki jagnięce, nadziewane kozim serem. Uwaga! Uzależniają
2. Silk&Spicy ul. Żurawia 16/20
Wyjątkowe bogactwo tysięcy smaków i aromatów. Połączenie dwóch najbardziej oryginalnych kuchni świata – japońskiej i tajskiej, to prawdziwa magia orientalnych potraw i niepowtarzalna podróż w egzotyczne zakątki kuchni azjatyckiej. Wszystkie dania przygotowywane są z niezwykłą dbałością, a o najwyższą jakość serwowanych potraw i niepowtarzalność receptur dbają: znamy z fanpage’u Tomek Sushi Godlewski oraz tajski Szef Kuchni Thanawat Na Nagara. Specjalności: Wyśmienite Mango coriander – sekret właścicielkl. Zjawiskowa chrupiąca kaczka po Tajsku z orientalnymi warzywami maczana w czterech aksamitnych sosach. Eleganckie Umagi master roll z mango w sosie Teriyaki i Silk special rolls zawijane w pergamin sojowy z kieliszkiem Moët ’a lub Dom Pérignon.
3.Trattoria da Antonio ul. Żurawia 16/20
Sycylia w sercu Warszawy. Restauracji przyświeca maksyma „La famiglia e il piu importante” - rodzina jest najważniejsza i czuje się tę domową atmosferę we wszystkich jej trzech salach. Pierwsza czerpie radość ze wspólnego biesiadowania. Druga otacza magią tradycyjnej tawerny z przedmieść Mesyny, pełnej aromatu pieczywa własnego wypieku, zapachu świeżych ziół i blasku szklanych flakonów z oliwą. Ostatnia sala jest przygotowana z myślą o najmłodszych członkach rodziny. Pełna pluszowych zabawek, mechanicznych samochodów czy kolorowanek. Nie brakuje tu też bujawki czy magicznego domku. Trattoria to wspaniałe dania stworzone z zamiłowania do „sztuki kulinarnej” w połączeniu z wysokiej jakości produktami. W Trattoria da Antonio skosztować można wyrobów z różnych części Półwyspu Apenińskiego oraz doskonałych gatunków win ze szczepów winorośli o kilkusetletniej tradycji. Wyśmienite specjały tej restauracji to: Zjawiskowe Filetto al pepe verde – polędwica wołowa z grilla w aksamitnym sosie z zielonego pieprzu i Brendy. Delikatne jak motyl Carpaccio di pesce spada – z marynowanego Miecznika rodem z Mesyny otulonego plastrem cytryny poprószonego różowym pieprzem. Specialite de la maison przygotowywane zawsze przez szefa kuchni Antonio Centurrino – Tagliateile Antonio – szpinakowe z melonem, szynką parmeńską, krewetkami, szafranem, w sosie śmietanowym. To dania nawet dla najwybredniejszych.
4. Restauracja 99 ul. Jana Pawła II 23
Bardzo smaczne potrawy z dodatkami z polskich produktów tradycyjnych. Restauracja jako jedna z nielicznych posiada rekomendację SLOW FOOD. Podstawową ideą ruchu Slow Food jest szerzenie prawa do smaku. Dlatego też, poleca on restauracje, w których delektować się można doskonałymi potrawami tradycyjnej polskiej kuchni jak i przysmakami z całego świata. Perfekcyjna pasztetowa oraz duży wybór alkoholi z ,,wyższej półki”. Obsługa bez zarzutu.
5. BAŁKAŃSKI KOCIOŁ ul. KEN 88
Obsługa, jak i jedzenie na bardzo wysokim poziomie. Miejsce jest nieduże, ale przyjemnie umeblowane, wyłożone różnymi dywanikopodobnymi tworami. Knajpa, zarówno na wyjścia dla dwojga, jak i na większe spotkanie z przyjaciółmi - do dyspozycji jest także ogromny stół na co najmniej 6 osób. Obsługa bardzo sympatyczna i kompetentna. Zupa rybna i zupa z kasztanów jedne z najlepszych, jakie zdarzyło mi się jeść w Warszawie, nie mówiąc już o przepysznych siekanych kotletach czy rybach i owocach morza. A te pieczarki nadziewane(zresztą które dostałem przez pomyłkę) z serem i dojrzewającą szynką …mniam mniam…
6. DZIKI RYŻ (ŻOLIBORZ) Plac Inwalidów 10
To zdecydowanie znakomite miejsce dla mieszkańców Żoliborza, którzy lubią różnorodną kuchnię z Dalekiego Wschodu. Świetne yaki udon, kaczka w cieście, ryba w czerwonym curry. Znakomity jest też kurczak z orzeszkami nerkowca. No i do tego koniecznie: ryż z warzywami lub dziki ryż. Także zupy we wszystkich odsłonach (a szczególnie te rybne lub z owocami morza)świetne , a dla mnie dobra restauracja bez smacznych zup to nieporozumienie Oprócz kuchni chińskiej do dyspozycji kuchnia tajska i indyjska. Obsługa miła i bardzo dbają o małe dzieci już od wejścia organizując im czas podczas czekania na potrawy.
7. PATERA SUSHI BAR &RESTAURANT ul. Świętokrzyska 36
PATERA - , to miejsce o unikatowym charakterze, łączy w sobie radość obcowania z wyszukanymi smakami sushi, egzotycznymi kompozycjami koktajli z całego świata oraz z niesamowitą gorącą kuchnią tajską. W karcie znajdziemy japońskie i tajskie zupy, duży wybór sushi ((m.in. nigiri, hoso maki czy futo maki), a także sashimi. Z "konkretów" zjemy m.in.: satayę z kurczaka, wieprzowe uszka z sosem pad thai, pierś z kaczki z imbirem lub grillowany stek z łososia "muśnięty czerwonym curry i mleczkiem kokosowym" oraz opalanego tuńczyka, z sansho, majonezem, porem, i zielonym tabasco. Patera to nowoczesny, miejski cocktail bar, który oprócz pełnej oferty alkoholi oferuje egzotyczne kompozycje drinków i koktajli z całego świata. Lokalizacja w ścisłym centrum - na rondzie ONZ sprzyja łatwej komunikacji, spotkaniom towarzyskim, biznesowym lunchom czy rozpoczynaniu poważnych eskapad nocnych. Mają świetnie zestawy lunchowe, które zaczynają się od 19,90 (na miejscu)
8. BISTRO WARSZAWA ul. Jezuicka 1/3
Bardzo klimatyczne wnętrze. Doskonała muzyka instrumentalna , którą słychać w tle. Nie dało się spróbować wszystkiego, a szkoda. Potrawy oryginalne i smaczne. Kaczka wyśmienita podobnie jak pierogi z sosem malinowym. Wina doskonałe w swojej klasie cenowej . Z pewnością miejsce godne polecenia z uwagi na klimat, kuchnię i niewygórowane ceny. Serdecznie polecam.
9. SUSHI ZUSHI ul. Żurawia 6/12
Aaaah, Ok, to chyba najlepsza restauracja w Warszawie typu sushi. Znajduje się w zagłębiu restauracyjnym przy ulicy Żurawiej. Pomimo dość wysokich cen i sąsiedztwa kilkudziesięciu restauracji permanentny brak wolnych miejsc. W przedsionku cały czas grupa oczekujących na wolne miejsca. No i oferta!!! Autorskie kanapki (sushi) o nazwie ,,autobus” ,czy ,,pieczony” to majstersztyk kulinarny, niepowtarzalny smak aromat i wygląd. Tatar z łososia –poezja. Odwiedziłem wiele sushibarów , niektóre zasługują na uwagę ale Sushi Zusi jest tylko jedyne- to Król.
10. JUNG & LECKER ul. Żurawia 14
Restauracja ta to bardzo dobre niemieckie wina po przystępnych cenach, a także nietuzinkowa kuchnia pełna zaskakujących zestawień smakowych. To prawie zawsze obecni na miejscu właściciele i przemiła i kompetentna obsługa. To doskonałe miejsce na spotkanie z przyjaciółmi, wieczór przy winie i możliwość spróbowania niebanalnych kreacji tutejszej kuchni. A jest w czym wybierać : Carpaccio z jagnięciny z marynowanymi rydzami, świeżym rozmarynem i płatkami oscypka- na przystawkę, polędwica z miecznika z sosem gewurztraminera na plastrach pieczonych patatów ze smażonym szpinakiem i czarnymi oliwkami- na danie główne oraz sorbet mango z ananasem i kolendrą – na deser. Na dania główne trzeba czasami poczekać 20-30 minut, smak potraw jednak to wynagradza.
11. Łazienkowska 3 Sport Bar & Restaurant ul. Łazienkowska 3
Nie przywiązuję większej wagi do wystroju, natomiast tutaj nowoczesna aranżacja wnętrza stworzyła odpowiedni klimat. Wystrój przyjemny, bardzo przestronnie i ciekawe fotografie na ścianach. W menu: Ławka rezerwowych, Bieg przez płotki, Waga ciężka, Waga Piórkowa, Prawy sierpowy czy też Waga Kogucia – mogą robić wrażenie . Co do pozostałego zrozumiałego z nazwy jedzenia - smaczne flaki, porcja ogromna. Do nich bardzo dobre, ciepłe chrupiące pieczywo. Tatar wołowy świetny i z dobrego mięsa.
12. ALEJE 3 Aleje Jerozolimskie 3
Restauracja proponuje połączenie kultury, sztuki i kuchni wyrażone w każdym szczególe – od przyjaznej atmosfery, poprzez smaczne dania aż po designerskie, dopracowane w każdym szczególe wnętrza” – zdanie to znalazłam na stronie restauracji i mogę się pod nim w 100% podpisać. Piękny budynek muzeum, piękne i dopracowane wnętrze restauracji a w nim kuchnia na naprawdę znakomitym poziomie. Karta krótka, ale obfitująca w ciekawe pozycje. Delikatne pate z wątróbek z cytrynową galaretką i karmelizowaną czerwoną cebulą jest ucztą dla zmysłów. Krewetki na białym winie z kolendrą i czosnkiem, danie niby znane ale w tym przypadku zrobione iście mistrzowsko. Pokusiłabym się o stwierdzenie, jedne z lepszych krewetek w mieście. Sałąty pięknie podane, mini rzymskie w Ceasarze przemawiają do mnie z pewnością. Całkowicie straciłam głowę dla Tortellacci z borowikami i białym serem, wygląd i smak dania powala, brawa. Oczywiście musiałam spróbować także tatara. Nie zawiódł, siekany ręcznie, z przepiórczym żółtkiem, sałatą oraz opiekanymi ziemniaczkami. Desery utwierdziły mnie w przekonaniu o kulinarnym poziomie tego miejsca. Obsługa rzeczowa, znająca kartę, miła. Ceny biorąc pod uwagę jakość miejsca i jedzenia rozsądne.
13. WERANDA CAFE Podkowa Leśna ul. Jana Pawła II 3
To klimatyczny lokal w urokliwej Podkowie Leśnej. Oferuje pyszne przystawki i dania główne, a nade wszystko powala Gości niesamowicie smacznymi deserami, wyrabianymi na miejscu. Torty bezowe, czy senniki to wręcz poezja smaku. Co ważne, można ich skosztować na miejscu, ale także zabrać na wynos, by delektować się dalej wyszukanymi słodkościami w zaciszu domowym. Na uwagę zasługuje usytuowanie lokalu. Nie dość, że w sercu samej Podkowy, po której spacery są czystą przyjemnością, ale także obok placu zabaw, co czyni to miejsce nie tylko atrakcyjne jako spotkania we dwoje czy z przyjaciółmi, ale również dla rodziców z dziećmi. Szczególnie w ciepłe dni.
14. UJAZDOWSKA & WINIARNIA MOŁDAWSKA Aleje Ujazdowskie 6
Restauracja jest bardzo klimatycznym miejscem. Wielbiciele tradycyjnych potraw znajdą tutaj dla siebie ciekawy wybór bardzo smacznych potraw i dobrego niedrogiego wina. Można polecić to miejsce na kameralne spotkania biznesowego jak i te w gronie przyjaciół.
15. DZIKI RYŻ MOKOTÓW ul. Puławska 24 B
To bardzo klimatyczne restauracja serwujące dania kuchni azjatyckiej, zlokalizowane w newralgicznym miejscu Mokotowa. Na uwagę zasługuje niesamowita dbałość o szczegóły, wpływająca na nastrój panujący w restauracjach połączony z kunsztem kulinarnym. Wszyscy kucharze gotujący w Dzikim Ryżu są Azjatami, co zapewnia niekłamaną autentyczność smaku. Zamawiającym dania z wołowiny są serwowane wyłącznie najlepsze jej gatunki jak: red angus czy hereford. Dbający o linię znajdą tu wiele light-propozycji, m.in. dania gotowane na parze. Dzięki wyposażeniu restauracji w piece tandori wszyscy miłośnicy świetnej kuchni mają tu raj dla podniebienia. Nad najwyższą jakością serwowanych potraw dba szef kuchni Sebastian Perchel, którego polsko brzmiące nazwisko nikogo nie powinno zmylić gdyż Jego dziadek to pełnej krwi Chińczyk. Kuchnia Dzikiego Ryżu specjalizuje się także w ekskluzywnych i wysublimowanych cateringach, czego dowodem był zachwyt nad serwowanymi przez Restaurację potrawami wyrażanymi przez goszczącą w Polsce Królową Bhutanu oraz Jej świtę.
16. PAPAYA ul. Foksal 16
Rajski świat smaków to chyba właściwe określenie. Wnętrze gustowne i bardzo ładne. Dania wyglądają jak dzieła sztuki. Smaki które wydobywają się przy każdym kęsie powodują zachwyt podniebienia najbardziej wymagającego gościa. Profesjonalna obsługa o wysokiej kulturze osobistej. Szczerze polecam, ja na pewno wrócę.
17. QUATTRO CANTI ul. Syta 120
Miejsce godne polecenia fanom włoskiej kuchni. Miła obsługa i rodzinna atmosfera. Dania estetycznie podane i co za tym idzie bardzo smaczne. Ja polecił bym SALTIMBOCCA- wyborne danie. Mimo minimalistycznego wyglądu restauracja godna polecenia.
18. PORTUCALE ul. Merliniego 2A
Na plus bardzo dużo miejsc parkingowych. Menu różnorodne i bardzo urozmaicone. ..Gorący Kamień” robi wrażenie i pozostaje w pamięci. Dania bardzo ładnie podane. Obsługa dyskretna i przyjemna. Pozytywne wrażenie. Warto wrócić i pokosztować reszty arcyciekawych propozycji w menu.
19. NA BRACKIEJ ul. Bracka 2
Bardzo dobra lokalizacja, gorzej z miejscami do parkowania. Bez problemowa rezerwacja nawet przed godzinami otwarcia. Ogólnie pozytywne wrażenie. Czysto. Ścięte świeże kwiaty, bardzo klimatyczne miejsce. Obsługa grzeczna, ciągłe pytania jak smakowało.
20. SOWA I PRZYJACIELE ul. Gagarina 2
Miejsce to kojarzyłam z reliktem z minionej epoki i omijałam ją szerokim łukiem. A tu całkowite zaskoczenie. Miejsce oferuje unikalny, elegancki klimat, godny rodzinnego święta, awansu w pracy lub godnej rocznicy związku. Piękny wystrój, nienagannie ubrana obsługa, świetnie skomponowana karta dań i win. Kelnerzy w tej restauracji nie są przypadkowi. Ich dyskrecja połączona z uśmiechem i fachową radą pozostawia naprawdę dobre wrażenie Ma to wszystko swoją cenę, oczywiście niemałą, ale gra jest zdecydowanie warta świeczki i wydatku Maestria, z jaką serwuje się tu słodkości dopełnia całościowego zachwytu. Jeśli chcecie zabrać kogoś na służbową kolację lub dyskretne biznesowe spotkanie, sądzę, że nie warto już zastanawiać się zbyt długo w poszukiwaniu alternatywy.
21. STARY DOM ul. Puławska 104/106
Wrażenie bardzo pozytywne, lokal przytulny, klimatyczny, jasny i gustownie urządzony . Obsługa - może bez ą ę, ale bez zarzutu. Nie pamiętam, żeby podczas kilkunastu wizyt coś było nie tak. Ponieważ lokal jest duży, czasem trudno jednak złapać wzrok kelnera. Jedzenie – super. Proste potrawy kuchni polskiej, ale w dobrym wydaniu. Ja polecam szczególnie cynaderki, najlepsze w Warszawie Miałem okazję również skosztować tatara, można się w nim zakochać. A na koniec - desery. Modne od torty bezowe w kilku wydaniach (pistacje, żurawina, itd...) i inne pyszne ciastka, których nazw nie pomnę...
22. SAKANA ul. Moliera 4/6
Atmosfera w środku daleka jest od luźnej, będąc większą grupą trudno o swobodną dyskusję o niczym, chyba, że zajmie się jedyny stolik tuż obok wejścia. Resztę powierzchni wewnątrz lokalu,, zajmuje wielki okrągły stół z wysokimi krzesłami i pływającymi łódeczkami. Na moich oczach goście cierpliwie czekają na wolne krzesło. Najważniejsze jest jednak jedzenie. A to smakuje naprawdę wybornie. Świetne są wszelkie rolki z małżami św. Jakuba, dobre nigiri i maki z sałatką z przegrzebków. Do krewetek w tempurze podają wyborny sos. Krewetki na maśle czosnkowym także są wyśmienite. Konsystencja ryżu idealna, ryba rozpływająca się w ustach. O imbir ani wasabi nie trzeba było się dopominać. . Na rozgrzanie polecam herbatę zieloną z pomarańczą lub kokosem. Fajne miejsce, warto wracać.
23. JACKS BAR & RESTAURANT Łomianki ul. Warszawska 71B
Nowe, stare miejsce na mapie gastronomicznej. Restauracja przeszła przemiany zarówno wystroju jak i menu i cen. W lokalu serwowane są danie z makaronem, słodkie desery, przekąski zimne i gorące, dania główne, zupy oraz sałaty na zimno i na ciepło. Wszystkie ania można także zamówić w dostawie pod wskazany adres przez telefon lub Internet. Restauracja organizuje również imprezy cykliczne. Sportowe wtorki na wielbicieli wrażeń, wieczory całe dla Pań, czyli First Ladies Night, First Retro party dla zakochanych w starych, dobrych czasach, karaoke dla rozśpiewanych oraz niedziele dla najmłodszych klientów. Restauracja to idealne miejsce na spędzenie przyjemnego czasu z rodziną, przyjaciółmi lub na romantycznej randce przy smacznym posiłku.
24. PIZZERIA GAGA TRATORIA
Bardzo fajna knajpka. Jedzenie bardzo dobre, świeże i nie trzeba na nie długo czekać. Można miło pogawędzić z obsługą. . Pizza i makarony (bardzo duży wybór) są bardzo pyszne. Spróbowałem pizze Gaga - z jajkiem i kawiorem rewelacja. Doskonałe również Carpaccio z polędwicy wołowej. W restauracji sezonowo wprowadzane są do karty nowe dania.
25.HALKA po polsku ul. Pańska 85
To miejsce, w którym można smacznie zjeść i najeść się. Naprawdę dobra polska kuchnia. Genialne udo gęsie, ale nie do przebicia okazały się polędwiczki wieprzowe - lepszych nie jadłem jeszcze nigdzie Bardzo dobra również kaczka, a, sernik - bajka! Obsługa bardzo miła. Poza tym zauroczył mnie wystrój - nie znam innego tak urokliwego miejsca. Kolacja w tej restauracji to prawdziwa uczta dla zmysłów.. Ciekawostką jest fakt, że w kamienicy, w której znajduje się restauracja, kręcono legendarny polski serial „Dom”.
MAŁA GASTRONOMIA
1. WARBURGER ul. J. Dąbrowskiego 1
Byłam już w kilku popularnych barach hamburgerowych lecz ten wypadł na ich tle zdecydowanie najlepiej po mimo, że nie ma ani frytek, ani sałatek w przeciwieństwie do konkurencji. Za to można zjeść bardzo smacznego hamburgera z dużą ilością rozmaitych i świeżych dodatków i sosów.. Hamburger tu zjedzony nie tylko zaspokaja głód, ale co najważniejsze przypomni czym jest delektowanie i rozkoszowanie się każdym kęsem jedzenia. Król dania czyli kotlet idealny pod względem wysmażenia i smaku. Bułeczka też smaczna. Mięso i warzywa pochodzą od lokalnych dostawców, a maślane bułki i sosy to nasza autorska receptura. Wiśnia, pesto, sadzone jajko i whiskyto tylko kilka składników, które urozmaicają smak wyjątkowej grillowanej wołowiny. Najadłam się do syta, a może nawet bardziej, gorąco polecam.
2. SERGIO PIZZA ul. Grupy AK Północ 4
Przepyszna pizza z naturalnych produktów sprowadzanych z Włoch i Francji. Cienkie chrupiące ciasto. To jeden z najlepszych, jak nie najlepszy placek w stolicy. Poezja smaku, prostoty ni fantastycznej atmosfery. W lokalu serwują również fantastyczne makarony. Większość lokalu zajmuje kuchnia, tworząc umiejętny kontakt z klientem. Knajpka nastawiona jest również na dowożenie produktów do klienta.
3. WYŻSZY POZIOM ul. Merliniego 2
Restauracja ta znajduje się w sercu największego w Warszawie Fun Parku dla Dzieci. Serwuje wyśmienite, domowe dania oraz ciasta. Absolutną specjalnością są pyszne pierogi w wielu smakach oraz prawdziwie włoska pizza. To jedyne takie miejsce w mieście, w którym można w spokoju cieszyć się rozmową ze znajomymi patrząc jak Twoje dzieci bawią się w najlepsze, a jednocześnie delektować się aromatyczną kawą.