administrator
18 maja

Ravioli sardyńskie „Cullurgionis di Ogliastra”
Restauracja Sardynia poleca 

Specjały sardyńskie w Restauracji Sardynia przygotowujemy pod nadzorem Szefowej Wiesławy Dzierżanowskiej, która żyła na Sardynii prawie 30 lat. Poniżej przepis tradycyjnego na tradycyjne danie z Sardynii, ravioli z ziemniakami z regionu Ogliastra.  


Restaauracja Sardynia

   www.sardyniarestauracja.pl

 

 

Pasta:

1.200 g mąki semola rimacinata durum

0,60 ml wody ciepłej

 

Nadzienie:

 

1500 kg ziemniaków

50 g startego sera pecorino

15 listków mięty

2 ząbki czosnku

Sól do smaku

¼ szklanki oliwy ekstra vergine

 

Nadzienie dobrze jest przygotować dzień wcześniej, wtedy będzie pięknie pachniało i będzie bardzo smaczne.

 

Ziemniaki gotujemy. Jak wystygną przeciskamy przez praskę dodajemy posiekaną miętę, przeciśnięty czosnek, starty sera pecorino oraz oliwę oraz soli do smaku. Wyrabiamy nadzienie i pozostawiamy w lodówce na cała noc.

 

Ciasto wyrabiamy z mąki dodając wodę. Wyrobione ciasto odkładamy do lodówki na 1 godzinę.


Poświęcony czas opłaca się, bo ravioli wychodzą piękne jak kłosy zboża 

Wyrabianie ravioli jest początkowo trudne, trzeba mieć trochę manualnych zdolności, ale poświęcony czas opłaca się, bo wychodzą piękne jak kłosy zboża.

 

Ciasto wałkujemy cienko jak na polskie pierogi, wykrawamy krążki mniej więcej o średnicy 8 cm, na każdy kładziemy około 25 g nadzienia.

 

I tu zaczynają się trudności. Ciasto z nadzieniem trzymamy w lewej ręce a pracujemy tylko prawą. Składamy dwa brzegi, ściskamy i nachylamy troszkę do przodu, dodajemy następne i ściskamy, zakończenie przypomina kłos pszenicy (takie właśnie zamknięcie nazywa się Cullurgionis) należy starannie wykończyć, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas gotowania. Na pewno Państwu pomogą zdjęcia.  Tradycyjnie ravioli podajemy z sosem pomidorowym z listkiem mięty, posypujemy tartym serem. Do tego dania należy koniecznie napić się słynnego na całym świecie czerwonego wina sardyńskiego Cannonau, które nie tylko jest pyszne ale też bardzo zdrowe, dzięki któremu Sardynia słynie z długowieczności swoich mieszkańców. 

 

Smacznego!


Ravioli sardyńskie „Cullurgionis di Ogliastra”  

W Restauracji Sardynia serwujemy ravioli z ziemniakami, ricottą i szpinakiem oraz na słodko. Wszystkie są pyszne.

 

Zapraszamy do nas na ul. Oboźna 9 lok. 105, blisko Krakowskiego Przedmieścia, od Pomnika Kopernika w dół, tuż przy Teatrze Polskim (spójrz na mapę). Dla klubowiczów 15% rabatu!

 

Rezerwacje telefoniczne pod numerami: 22 211 34 84 lub 721 083 922. 

 

Magazyn przedsiębiorcy